NASCAR

NASCAR, ett akronym för National Association for Stock Car Auto Racing, är en av de mest populära bilsporten i hela världen, den enda som har fler fans och åskådare är såklart Formel 1.

2732529-richard-petty-driving-school-nascar

Stock car racing, var vad man kallade race med trimmade standardbilar som började på allvar i USA efter andra världskriget. Man började anlägga banor över hela landet på grund av den växande populariteten, dock så hade man ännu inte kommit överens om några gemensamma regler för banorna eller tävlingarna. Det var helt enkelt upp till arrangörerna att bestämma vad det var som gällde.

Men detta pågick inte länge, redan 1947 bildades National Association for Stock Car Auto Racing, men det var få som trodde att organisationen skulle ha några framgångar. NASCAR:s första event anordnades den 15 fabruari den följande året och tog plats i Daytona, som än idag håller ett av sportens största event Daytona 500.

Den första divisionen startade 1949 under namnet NASCAR Grand National, idag känd som Sprint Cup Series, och blev snabbt en succé. Ett par år senare skapade man den första asfalterade superspeedway, Darlington Raceway i South Carolina.

Idag är NASCAR en gigantisk sport som omsätter många miljarder dollar, men en förvånande stor del av denna kommer faktiskt från souvenirer och andra typer av samlarföremål kopplad till sporten och de stora namnen iblandad.

Men sportens framgång är inte begränsad till USA, många andra länder har hakat på detta och Sverige är ett av dem. Tittar man på oddssajter som finns helt på svenska så är NASCAR ett av de vanligaste motorsporterna man kan hitta odds på.

NASCAR visas även på TV på kanalen Viasat Motor HD och sänder hela Sprint Cup för de som är intresserade av att följa sporten.